Aleksej Leonov: Sovjets håp i romkappløpet mot USA
Sovjetrusserne satser alt på å vinne nok en seier i romkappløpet mot USA. Men tiden er knapp. Derfor blir kosmonauten Aleksej Leonov sendt mot det ytre rom i et uferdig fartøy der luken er for liten, romdrakten livsfarlig og autopiloten i stykker.

Aleksej Leonov på vei mot det ukjente. Romdrakten er aldri blitt testet.
Sovjetunionen satser stort i romkappløpet
Mørket har senket seg over de iskalde steppene rundt Baikonur, Sovjetunionens rombase i Kasakhstan. De to kosmonautene Aleksej Leonov og Pavel Beljajev har gått til ro på rommet da døren går opp. Inn kommer sjefen for det sovjetiske romprogrammet. Han virker anspent og trett, og har svetteperler på overleppen.
«Alle data fra den ubemannede ferden er gått tapt», opplyser han.
Kort før har en ubemannet Voskhod-romkapsel – samme type som Leonov og Beljajev skal sendes opp i om bare tre uker – eksplodert i rommet. Utskytingen skulle ha vært siste test før det blir de to kosmonautenes tur. Nå har russerne bare én kapsel igjen.
«Bruker vi den til nok en ubemannet tur for å teste utstyret før romvandringen din, Lyosha, blir romferden forsinket med et år», forklarer sjefen de to unge mennene. Han understreker at de har valget. Samtidig tilføyer han at amerikanerne snart er klar til å sende en astronaut ut på historiens første romvandring.
Året er 1965, og siden Sovjet åtte år tidligere sendte opp verdens første satellitt, Sputnik, har russerne gått fra én seier til den neste i romkappløpet med amerikanerne: første levende vesen i rommet (1957), første menneske i rommet (1961), første kvinne (1963).
Men prisen har vært høy, for det tas sjanser – både med utstyret og med kosmonautenes liv. Rakettene som brukes til å sende kosmonautene opp, er opprinnelig utviklet som de første interkontinentale ballistiske missilene som er i stand til å nå USA med atomstridshoder. De er gigantiske, og har et enormt drivstofforbruk. I 1960 eksploderte en av dem på utskytingsrampen, og nesten 200 mennesker brant i hjel – en katastrofe som ble mørklagt av det kommunistiske styret.
På rommet vurderer Leonov og Beljajev situasjonen. De kjenner risikoen. Deres nære venn, Jurij Gagarin – første menneske i rommet – holdt på å brenne opp. Av de siste sju ubemannede fartøyene Sovjetunionen har skutt ut, har bare to returnert til jorden. Men tape mot USA vil de ikke:
«Vi er klar!»