Mysteriet om Amelia Earhart kan være løst
Helt siden den verdensberømte piloten Amelia Earhart forsvant med sitt fly et sted over Stillehavet i 1937, har hennes død vært en gåte. Nå hevder en amerikansk forsker at han vet hva som skjedde med henne.

Amelia Earhart foran flyet hun forsvant med i 1937.
Menneskeknoklene som ble funnet i 1940 på stillehavsøya Nikumaroro tilhører med 99 prosent sikkerhet den kvinnelige piloten Amelia Earhart.
Det er konklusjonen i en ny artikkel som er publisert i tidsskriftet Forensic Anthropology, og som den amerikanske antropologen Richard L. Jantz fra University of Tennessee står bak.
Earhart ville fly jorden rundt
- Juli 1937 lettet Amelia Earhart og navigatør Fred Noonan fra stillehavsøya Papua Ny Guinea i Earharts Lockheed Electra E10-fly. Kursen var satt mot Howland-øya rundt 4000 km utenfor kysten av fra Papua Ny Guinea.
Strekningen mellom de to stillehavsøyene var bare en liten del av Earharts planlagte rute, for den 40-årige kvinnen ville bli den første kvinnen i verden som fløy hele jorden rundt.
Men så langt kom hun aldri, for et sted mellom Papua Ny Guinea og Howland-øya forsvant flyet.
Briter fant knokler
Akkurat hva som skjedde med de to flyentusiastene har lenge vært et stort mysterium, men nå hevder Richard L. Jantz at Earharts knokler ble funnet allerede i 1940.
På den ubebodde stillehavsøya Nikumaroro, som ligger rundt 640 km sørøst fra Howland-øya, fant en gruppe briter i 1940 nemlig en rekke oppsiktsvekkende gjenstander.
Blant objektene var flere menneskeknokler, en damesko, et navigasjonsinstrument og en flaske med urtelikøren Benedictine.
Allerede i 1940 var det mistanke om at knoklene og gjenstandene kunne stamme fra det savnede flyet, og derfor ble det sendt etterforskere til øya.
Men undersøkelser av knoklene viste den gangen at de sannsynligvis stammet fra en middelaldrende polynesisk mann som var rundt 167 cm høy.
Det resultatet setter Richard L. Jantz nå spørsmålstegn ved.