Ny bok: Earhart ble tatt til fange av japanerne

Den legendariske flygere Amelia Earhart ble tatt til fange av japanerne under forsøket på å fly jorden rundt i 1937 og satt i fangeleir. Etter andre verdenskrig levde hun videre under falsk navn, fastslår ny bok.

Amelia Earhart ble i 1932 den første kvinnen som fløy alene over Atlanterhavet. Bragden gjorde henne både kjent og svært populær, og hun utga flere bøker om sin flygerkarriere.

© Library of Congress

Earhart forsvant uten spor

I 1937 ble den amerikanske piloten Amelia Earhart sporløst borte under et forsøk på å fly jorden rundt. Helt siden da har historikere høylytt drøftet hvordan en av 1900-tallets mest berømte kvinner kunne forsvinne så grundig og totalt.

Men nå hevder den amerikanske forfatteren W.C. Jameson å ha løst en av historiens største gåter.

Rekordforsøket var et spiontokt

Offisielt styrtet den meget rutinerte Earhart i nærheten av en liten øy i Stillehavet fordi hun hadde gått tom for drivstoff og ble overrasket av dårlig vær.

Men ifølge Jameson var Amelia Earhart i virkeligheten spion for USA, og forsøket på å fly jorden rundt var bare et påfunn for å spionere på Japan.

Earharts fly var nemlig utstyrt med spesialkameraer som skulle fotografere japanske militærinstallasjoner på øyene i Stillehavet.

Tvunget til å skifte navn

Men desverre for Earhart ble hun tatt til fange av japanerne og måtte tilbringe andre verdenskrig i fangeleir, fastslår Jameson.
Etter Japans nederlag i 1945 ble hun frigitt og reiste tilbake til USA der hun levde under falsk navn inntil hun døde i 1982.

Jameson mener at Earhart ble påtvunget ny identitet fordi president Franklin D. Roosevelt fryktet at han ville miste befolkningens støtte hvis noen fant ut at han hadde latt en så ultrapopulær offentlig person som Earhart sitte i fangeleir uten å ha forsøkt å befri henne.

“Roosevelt ville blitt stemplet som feig og udugelig. Hans selvbilde ville aldri ha overlevet det angrepet”, uttaler Jameson til den britiske avisen, Daily Mail.

Ekspert støtter teorien

Jamesons nye bok ble til i samarbeid med Greg Feith, en pensjonert flyger og seniormedarbeider ved det statlige National Transportation Safety Board (NTSB), som gransker blant annet flystyrter i USA.

Også Feith – som ofte blir brukt som ekspert i flystyrtsaker – støtter idéen om at Earharts forsvinningsnummer var ment å dekke over en av historiens største skandaler.

Dokumenter er forsvunnet

Jamesons konklusjoner er blant annet basert på det faktum at et stort antall dokumenter om Earharrt-saken har forsvunnet på uforklarlig vis eller er blitt hemmeligstemplet.

Eksempelvis er viktige sider fra loggbøkene om bord på skipet Itasca - som sist hadde kontakt med Earhart - forsvunnet, og 113 dokumenter om saken blir fremdeles holdt tilbake av myndighetene.

En annen detalj som ifølge Jameson antyder en sammensvergelse, er en rekke øyevitneberetninger fra lokale fiskere som visstnok skulle ha sett Earhart bli ført av sted av japanske soldater.

Dessuten ble visstnok en kvinne forkledd som nonne løslatt fra en japansk fangeleir i Kina 17. august 1945 - en kvinne som ifølge Jameson var selveste Amelia Earhart.

Metallbiter funnet i 2015

W.C. Jameson er bare én i en lang rekke personer som har forsøkt å bringe klarhet i Earharts skjebne.

Eksempelvis fastslo amerikanerne Les Kinney og Dick Spink sommeren 2015 at de hadde funnet metallbiter nær Marshalløyene, som kunne være rester av hjulet og instrumentpanelet i Earharts fly.

Metallbitene er stadig under granskning, og skulle de vise seg å stamme fra Earharts fly, vil de støtte Jamesons teori - for Marshalløyene var under japansk herredømme i 1937.

Få hele historien om Amelia Earhart og hennes soloflyging over Atlanterhavet.

Earhart havde taget hul på den sidste del af hendes rejse, da hun mistede radiokontakten omtrent midtvejs over Stillehavet. Hendes videre skæbne er ukendt.

© Hellerick