Vrakdel stammer fra Amelia Earharts fly

Eksperter har slått fast at et stykke aluminium funnet på øya Nikumaroro er fra det sagnomsuste flyet som forsvant i 1937.

Flere funn hevdes å stamme fra det berømte flyet, men for første gang har ekspertene kunnet bevise påstanden.

Sikre på at vrakdelen stemmer

For aller første gang er forskere sikre på å ha funnet en vrakdel fra piloten Amelia Earharts fly. Hun forsvant sporløst 2. juli 1937 under et forsøk på å fly jorden rundt ved ekvator.

Vrakdelen er en aluminiumsplate som ble funnet i 1991 på øya Nikumaroro, som ligger i Stillehavet mellom Australia og Hawaii. Nå har forskerne funnet bevis for at platen ble montert på Earharts fly under en reparasjon i Miami en måned før hun forsvant.

"Platens størrelse, fasong, materiale og naglemønster passer til Earharts fly, som et fingeravtrykk passer til et menneske", sier Ric Gillespie, direktør for organisasjonen TIGHAR, til Discovery News.
Gillespies teori er at flygeren nød­landet på Nikumaroro sammen med navigatøren sin, før flyet ble tatt av tidevannet og de to omkom på øya. Leting med sonar har avslørt et flylignende objekt på havbunnen, og TIGHAR har planlagt å gjennomsøke området i juni.

Platen passer til flyet

Aluminiumsplaten dekket et ødelagt navigasjonsvindu. Bildet er tatt én måned før Earhart forsvant.

Forskere fra TIGHAR-organisasjonen har sammenlignet vrakdelen med et fly av samme type som det Amelia Earhart fløy, et Lockheed Electra. Både platens størrelse, fasong, materiale og naglemønster stemmer med flytypen.