Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Flere funn hevdes å stamme fra det berømte flyet, men for første gang har ekspertene kunnet bevise påstanden.

Utforskning - Utrolige bragder

Vrakdel stammer fra Amelia Earharts fly

Eksperter har slått fast at et stykke aluminium funnet på øya Nikumaroro er fra det sagnomsuste flyet som forsvant i 1937.

Sikre på at vrakdelen stemmer

For aller første gang er forskere sikre på å ha funnet en vrakdel fra piloten Amelia Earharts fly. Hun forsvant sporløst 2. juli 1937 under et forsøk på å fly jorden rundt ved ekvator.

Vrakdelen er en aluminiumsplate som ble funnet i 1991 på øya Nikumaroro, som ligger i Stillehavet mellom Australia og Hawaii. Nå har forskerne funnet bevis for at platen ble montert på Earharts fly under en reparasjon i Miami en måned før hun forsvant.

"Platens størrelse, fasong, materiale og naglemønster passer til Earharts fly, som et fingeravtrykk passer til et menneske", sier Ric Gillespie, direktør for organisasjonen TIGHAR, til Discovery News.
Gillespies teori er at flygeren nød­landet på Nikumaroro sammen med navigatøren sin, før flyet ble tatt av tidevannet og de to omkom på øya. Leting med sonar har avslørt et flylignende objekt på havbunnen, og TIGHAR har planlagt å gjennomsøke området i juni.

Platen passer til flyet

Aluminiumsplaten dekket et ødelagt navigasjonsvindu. Bildet er tatt én måned før Earhart forsvant.

Forskere fra TIGHAR-organisasjonen har sammenlignet vrakdelen med et fly av samme type som det Amelia Earhart fløy, et Lockheed Electra. Både platens størrelse, fasong, materiale og naglemønster stemmer med flytypen.

Les også:

Oppdagerferder

Amelia Earhart: Flyet er kanskje funnet

1 minutt
Utrolige bragder

Mot alle odds: Lindbergh beseiret Atlanteren

28 minutter
Kulturpersonligheter

Amelia Earharts fly hadde problemer lenge før katastrofen

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul