1. 24 kaniner tvang Australia i kne
Med selvsikkerheten på topp satte den engelske bosetteren Thomas Austin i 1859 ut 24 kaniner på eiendommen sin i den australske delstaten Victoria.
Kaninene minnet ham om hans gamle fedreland, og som han selv sa, så «kunne jo ikke noen få kaniner gjøre noen skade». Flere farmere i området fulgte Austins eksempel.
Hundrevis av kaniner ble satt ut, til stor glede for lokale jegere. Men bestanden vokste raskt. På ti år ble den så stor at jegere kunne nedlegge to millioner dyr i året, uten at det gjorde noe synlig innhogg.
Imens åt kaninene alle avlinger og viltvoksende planter på sin vei. Bøndene meldte om eroderte jorder overalt der kaninene hadde gravd, og et ukjent antall plantearter ble utryddet.
I 1894 hadde kaninene nådd grensen til Vest-Australia og truet med å oversvømme hele landet. Regjeringen bestemte seg for å demme opp for katastrofen. Tusenvis av arbeidere bygde i årene 1901-1907 3256 kilometer gjerde for å holde kaninene ute av Vest-Australia.
Gjerdet virket, men kaninproblemet var ikke løst. Bestanden vokste fortsatt og skapte enorme problemer. Løsningen kom først da virusforskeren Frank Fenner i 1950 fant viruset myxoma, som senere ble kjent som kaninpest.
Viruset drepte 500 millioner kaniner. Men 100 millioner resistente kaniner overlevde – mer enn nok til å gjenoppbygge bestanden. Kaninplagen er derfor stadig den største trusselen mot australsk natur.