hansonsauctioneers.co.uk

Bok fra 1600-tallet avslører hvordan aliens ser ut

Den berømte nederlandske vitenskapsmannen Huygens forklarer i en nyfunnet bok ikke bare hvordan marsmenn så ut, men også hva de gjorde.

Jim Spencer fra det engelske auksjonshuset Hansons sperret opp øynene da bokeksperten nylig mottok et verk til vurdering. Boken fra 1698 viste seg å være litt av en sensasjon.

I det gjenopptrykte verket gjør den berømte nederlandske vitenskapsmannen Christiaan Huygens (1629–1695) seg tanker om romvesener – et usedvanlig emne for over 300 år siden.

«Boken prøver å beskrive hvordan romvesener kunne se ut, hva de bruker tiden sin på, og til og med hvordan musikken deres hørtes ut. Det virker nærmest komisk, men er basert på datidens vitenskapelige kunnskap. Og hvem vet hvordan våre tanker om disse sakene vil ta seg ut om 324 år», forklarer Spencer.

Boktitler var ofte bøkers eneste reklame på 1600-tallet. Derfor var tittelen som regel lang og forklarende.

© hansonsauctioneers.co.uk

Romvesener elsker å seile

Boken bærer den lange tittelen «Den himmelske verden utforsket: Eller formodninger om innbyggere, planter og produksjoner av verdenene på planetene». I verket forklarer Huygens at romvesener sannsynligvis har hender akkurat som mennesker. Hans argument er:

«Hva kunne vi finne opp eller forestille oss som er så nøyaktig utformet for enhver tenkelig bruk som hendene er?»

Huygens opplyser også at romvesenene sannsynligvis er glade i astronomi, og at de hører på musikk og seiler i båter.

Boken skal selges på auksjon i juli, og startbudet ventes å ligge på 23 000 til 30 000 kroner.