Einstein: “Kineserne er et sløvt folk”

En gjennomgang av Albert Einsteins reisedagbøker viser at den verdensberømte fysikeren hadde sterke fordommer mot asiater.

Albert Einstein

© Shutterstock

Utgivelsen av Albert Einsteins private reisedagbøker har sendt sjokkbølger gjennom store deler av den vestlige verden. En gjennomgang av bøkene viser nemlig at den verdensberømte fysikeren hadde sterke fordommer mot asiater – særlig kinesere.

Kineserne var et sløvt folk

Fra oktober 1922 til mars 1923 reiste Einstein rundt i Asia. Her gjorde han seg opp flere negative meninger om folkeslagene han møtte. For eksempel noterte han i dagboken sin at kineserne var et “skittent og sløvt folk”, og at “det vil være en skam hvis kineserne erstatter alle andre raser. For oss er bare tanken uendelig trist”.

Barna var uten ånd

Han hang seg dessuten opp i at kineserne satt på huk når de spiste – akkurat som når “europeerne gjør sitt fornødne i skogen”, og at kinesiske barn var helt uten ånd. Synspunktene står i kontrast til offentlighetens bilde av Einstein, der fysikeren fremstår som en som kjempet aktivt mot rasisme.

Avsløringene har vakt debatt om hvorvidt fysikeren selv hadde rasistiske holdninger, og om historiske personer i det hele tatt kan “dømmes” ut fra dagens moral. Bøkene er utgitt med tittelen ”The Travel Diraries of Albert Einstein”.

Einstein regnes i dag som en av 1900-tallets største vitenskapsmenn. I 1915 publiserte han sin relativitetsteori, som blant annet forklarer uregelmessigheten i planeten Merkurs banebevegelse.