NEFU
Frossen bjørn Sibir

Frossen bjørn fra oldtiden funnet i ødemarken

Russiske biologer og celleforskere har undersøkt en 3500 år gammel brunbjørn som ble funnet dypfrossen i Sibir. Bjørnen er så godt bevart at de regner med å kunne vekke den til live med kloning.

I 2020 var en gruppe reinjegere på jakt på Bolsjoj Ljakhovskij-øya nord for Sibir i Russland. Klimaendringene de siste årene har fått mye av isen i området til å smelte, og dette avslørte et bunnfrosset kadaver av en bjørn som de syntes så mistenkelig gammelt ut.

Nå er biologer og eksperter fra Lazarev mammutmuseum i Jakutsk i ferd med å undersøke bjørnen, og så langt kan de konkludere med at dyret er hele 3460 år gammelt.

«Dette funnet er helt unikt – det første helt intakte kadaveret av en brunbjørn fra oldtiden», forklarer Maksim Tsjeprasov, som er leder av museets laboratorium.

VIDEO: Se forskerne undersøke den 3500 år gamle brunbjørnen

Video

Forskere vil bringe bjørnen til live

DNA-analyser av den utrolig godt bevarte bjørnen avslører at den ikke er så veldig forskjellig fra moderne brunbjørner i samme del av Sibir.

Nøyaktig hvor mye bjørnen har lignet på dagens bjørner, kan forskerne kanskje finne ut mye mer om i fremtiden. Siden den er så godt bevart, håper forskerne at det i fremtiden vil være mulig å klone den avdøde bjørnen. Det vil i så fall være det første klonede dyret fra oldtiden.

«Jeg er sikker på at vi snart kan begynne å dyrke prøvene, og forhåpentlig, når vi har skapt levende celler, vil det bli et historisk gjennombrudd for studiet av oldtidens dyr», forklarer celleforsker Hwang Woo-Suk, som er en del av teamet som undersøker bjørnen.

Frossen bjørn Sibir

Jegerne som fant den døde bjørnen, trodde i første omgang at den hadde dødd nylig – de gjettet flere tusen år feil.

© NEFU