Grønlandske mumier led av hjertesykdom

CT-skanninger av 500 år gamle inuitt-mumier har vist spor etter verdens mest dødelige sykdom – åreforkalkning. Det tyder på at sykdommen ikke bare er et resultat av nyere tiders usunne livsstil.

Mumiene ble undersøkt av et gruppe eksperter på “Brigham and Women's Hospital” i Boston.

En internasjonal gruppe leger og antropologer har funnet spor etter åreforkalkning hos fem grønlandske inuitt-mumier.

Inuittene stammer fra 1500-tallet og har blitt mumifisert som følge av Grønlands lave luftfuktighet og temperaturer, som har resultert i en form for frysetørking. Alle fem har vært gjennom en CT-skanning som påviste åreforkalkning i de 500 år gamle blodårene.

“Dette er ikke det samme som å skanne et menneske. Alle organene er nedbrutt”, uttaler Ron Blankstein, spesialist på hjerte-kar-sykdommer.

Åreforkalkning tar livet av millioner

I dag er åreforkalkning den hyppigste dødsårsaken i den vestlige verden. Sykdommen oppstår når kolesterol og andre fettstoffer setter seg i blodkarene. Det gjør gjennomstrøm­ningen dårligere, noe som fører til blodpropp.

Åreforkalkning regnes som en livsstilssykdom som særlig er et resultat av fettrik kost og røyking. Men i løpet av de siste årene har CT-skanninger av blant annet egyptiske faraoer og mongolske nomader fra 1400-tallet vist at sykdommen har plaget mennesker i flere tusen år.

Synet på sykdommen må kanskje revurderes

De grønlandske inuittene er særlig interessante for forskningen, ettersom kostholdet deres primært besto av fisk, som burde redusere risikoen for hjerte-kar-sykdommer.

At mumiene likevel viste tegn på åreforkalkning er overraskende, men kan også skyldes at de var utsatt for intens røyk i sine trange hytter og igloer.