Hjernens historie: Fra kranie-fyll til elektriske impulser
Vår evne til å tenke og handle rasjonelt har vært et mysterium for forskere og filosofer i årtusener, og først på 1700-tallet ble hjernens funksjoner bevist ved en tilfeldighet.

En ulykke i 1848 avslørte frontallappen da Phineas Gages fikk en jernstang gjennom fremre del av hjernen og deretter endret personlighet.
De rationelle handlinger og evnen til at tænke har i årtusinder været et mysterium for forskere og filosoffer.
De gamle egyptere troede, at hjertet rummede tankerne og logikken, mens hjernen blot fyldte kraniet ud. Og selv om allerede antikkens grækere kortlagde hjernen, er det først fra 1700-tallet og frem, at hjernens funktioner er blevet videnskabeligt bevist.
Gennem tilfældigheder opdagede italieneren Galvani, at elektriske signaler fra hjernen styrer musklerne, mens en jernbaneulykke afslørede, hvor vores personlighed sidder.
Hjernemassen er rent fyll
2500 f.Kr.
Egypterne regner hjernemassen som fyll, og den blir – i motsetning til andre indre organer – kassert under balsamering.
Rundt 1600 f.Kr. skriver en ukjent egyptisk lege for første gang om hjernen og kraniets anatomi. I det såkalte Papyrus Edwin Smith nevner han kranie-beinas plassering, hjernens membraner og hjernevæsken. Legen beskriver også 26 forskjellige hodeskader – og måter å behandle dem på.
Trepanasjon kurerer hodesmerter
2000 f.Kr.
I et forsøk på å helbrede sykdommer gravde steinalderfolk seg gjennom huden og kraniet inn til hjernen med skarpe kniver av flint.
Arkeologer antar at inngrepet – som kalles trepanasjon – hadde et spirituelt formål, eller at det skulle helbrede hodesmerter som for eksempel migrene.
Kraniefunn fra Europa, Asia og Amerika viser at trepanasjon har vært utbredt over det meste av kloden. En del av kraniene som er funnet, har avrundete kanter i hullet – et tegn på at pasienten overlevde inngrepet, og at kraniet etter hvert grodde delvis sammen.
Metoden med å blotlegge hjernen fortsatte helt opp i middelalderen, da leger brukte et kraniebor til å åpne hodeskallen.