Bettmann/Getty Images

Hvem fant opp Heimlichs manøver?

Oppfinneren av Heimlich-manøveren ville redde de tusener av amerikanere som hvert år døde av kvelning på restaurantene, og oppfant derfor en ny metode. Metoden har vist seg særdeles effektiv, og det anslås at den har reddet opp mot 100.000 menneskeliv.

Heimlichs manøver er en livreddende teknikk som kan brukes for å unngå kvelning hvis en person setter fast et fremmedlegeme i luftveiene.

Manøveren ble utviklet av den amerikanske kirurgen Henry Heimlich på 1970-tallet. Før Heimlichs teknikk var den gjengse metoden å klappe en person hardt i ryggen hvis noe satte seg fast i halsen.

Metoden var imidlertid ikke alltid effektiv, og da Heimlich en dag hørte at flere tusen personer hvert år døde av kvelning på restauranter, bestemte han seg for å utvikle en ny teknikk.

Heimlich-manøveren blir vanlig

Han eksperimenterte med å presse en liten ballong ned i halsen på en bedøvet hund, som han deretter prøvde å «redde».

Under forsøkene oppdaget Heimlich at den mest effektive metoden for å få ballongen ut av dyrets hals var å gripe rundt hunden bakfra og presse hardt rundt øvre del av magen.

I 1974 ble den nye manøveren presentert, og snart skrev avisene mange dramatiske artikler om personer i nød som var blitt reddet av Heimlichs nye idé. I årene etter ble manøveren den anbefalte teknikken for å unngå kvelning.

I dag er Heimlich-manøveren fast innslag i de fleste førstehjelpskurs.

Elizabeth Taylor er blant berømthetene som ble reddet av Heimlichs manøver.

© Dell Publishing

Heimlich har reddet flere stjerner