NASA
Hull i ozonlaget

Hvem oppdaget hullet i ozonlaget?

I 1985 gjorde britiske forskere en skremmende oppdagelse: hullet i ozonlaget. Deres oppdagelse fikk på ganske kort tid verdens land til å gå til aksjon.

Den 16. mai 1985 trykket det vitenskapelige tidsskriftet Nature en nyhet som rystet leserne: Tre forskere fra British Antarctic Survey – det britiske institutt for polarforskning – offentliggjorde at de hadde oppdaget at mengden av gassarten ozon over Antarktis var faretruende lav.

Deres oppdagelse – kjent som hullet i ozonlaget – ble i mediene fremstilt som et håndgripelig bevis på at menneskeheten var i gang med å ødelegge jordas atmosfære. Ozonlaget er en del av atmosfæren i 15-50 kilometers høyde, som inneholder store mengder ozon, som beskytter jorda mot farlige UV-stråler fra sola.

Franske fysikere oppdaget ozonlaget i 1913. Her observerte de at den mengden stråling som sola avga, ikke svarte til den mengden som ble målt på jorda. Nærmere undersøkelser viste at strålene ble avvist av et ozonlag i atmosfæren.

Hull i ozonlaget

Hullet i ozonlaget over Antarktis ble først oppdaget av tre britiske forskere i 1985.

© NASA

Hullet i ozonlaget måtte lukkes

Etter de britiske forskernes avsløring av hullet i ozonlaget skrev først 46 og senere alle 197 FN-land under på at de ville fase ut produkter som skadet ozonlaget.

Ifølge eksperter har avtalen betydd at ozonlaget langsomt holder på å komme seg over de menneskeskapte ødeleggelsene. Men forskerne vurderer imidlertid at skadene fra de ozon-nedbrytende gassene fra bl.a. kjøleskap og sprayflasker først vil ha forsvunnet helt fra atmosfæren på 2060-tallet.