Hvem så den første ufoen?

Når ble den første flygende­ tallerkenen observert?

Etter at Kenneth Arnold fortalte offentligheten om opplevelsen, kom plutselig flere amerikanere på banen med egne fotografier av antatt flygende tallerkener.

Piloten og forretningsmannen Kenneth Arnold så hele ni uidentifiserte flygende objekter under en flytur 24. juni 1947. Episoden ble med tiden opphavet til begrepet og forkortelsen «ufo».

Arnold var på forretningsreise i et mindre fly og fløy lavt over fjellet Mount Rainier i delstaten Washington i USA. Her skal han ha fått ni skiveformede luftfartøyer etter seg, og de beveget seg i formasjon i rundt 2000 km/t.

Ti dager senere ble Arnolds historie underbygd av beretninger fra besetningen på et
United Airlines-passasjerfly, som observerte mellom fem og ni lignende fartøyer i samme område. Senere samme måned tok en innbygger i staten Oklahoma et bilde av åtte flygende objekter som minnet om de Arnold hadde­ sett.

Stor undersøkelse innledet

Selv om det amerikanske forsvaret hevdet at Arnold hadde sett en luftspeiling, satte den militære etterretningstjenesten, Army Air Force Intelligence, i gang en stor undersøkelse av UFO-observasjoner. Sommeren 1947 ble det gjort mange observasjoner, blant annet den senere så berømte ufo-styrten i Roswell, New Mexico.

Da Arnold sammenlignet det han hadde sett med en «saucer» (tefat), ble de mystiske flygende gjenstandene raskt kalt «flying saucers» på folkemunne. I 1952 begynte det amerikanske luftvåpenet å bruke betegnelsen ufo, unidentified­ flying object.