Yale University
Vinlandskartet

Hvor gammelt er Vinlandskartet?

Siden 1960-tallet har forskere diskutert Vinlandskartet, som tilsynelatende viser at vikingene oppdaget og kartla Amerika lenge før Columbus. Men nå er det en ny, avgjørende utvikling i saken.

I 1965 offentliggjorde forskere fra amerikanske Yale University en historisk sjeldenhet: et verdenskart fra 1400-tallet – Vinlandskartet – som tilsynelatende viser et omriss av Nord-Amerika, og følges av en tekst om at området ble “oppdaget av Bjani og Leif”.

Kartet ble presentert som et bevis på at Amerika var blitt oppdaget av vikingene lenge før Columbus ankom i 1492.

Kartet tiltrakk seg skeptikernes oppmerksomhet, og allerede i 1966 avholdt Smithsonian-museet en konferanse hvor Vinlandskartet ble gransket. Her undret forskerne seg over at Grønland på kartet var tegnet som en øy, ettersom området først ble kartlagt på 1900-tallet.

Vinlandskartet

Vinlandskartet måler ca. 28 x 40 cm og stammer angivelig fra 1400-tallet, men ny forskning gir en senere datering.

© Yale University

Blekket avslører falskneri

Vinlandskartet har siden gjennomgått en lang rekke undersøkelser som har undersøkt teksten og pergamentet som kartet er tegnet på. Senest har forskere fra Yale analysert blekket, og i september 2021 sto konklusjonen klar: Kartet er tegnet med en type blekk som ikke eksisterte før på 1920-tallet.

Mannen bak forfalskningen er ukjent. Kartets første kjente eier – en italiensk bokhandler, som var kjent for å ha skumle forbindelser – solgte i 1950-årene kartet til en amerikansk mann, som deretter donerte det til Yale. Bokhandleren avslørte aldri hvor han hadde fått kartet fra.