Hvor mange nazi-forskere dro til USA?

Tusenvis av vitenskapsfolk ble hentet ut av det krigsherjede Tyskland til Sovjetunionen og USA. Spesielt Wernher von Braun fikk stor betydning for det amerikanske romfartsprogrammet.

Tusenvis av vitenskapsfolk ble hentet ut av det krigsherjede Tyskland til Sovjetunionen og USA. Spesielt Wernher von Braun fikk stor betydning for det amerikanske romfartsprogrammet.

NASA/MFC

I kjølvannet av 2. verdenskrig kastet USA og Sovjetunionen seg ut i en heseblesende jakt på Nazi-Tysklands skarpeste hjerner. Målet var å få tak i de vitenskapsmennene som hadde utviklet den tyske rakett- og krigsteknologien og utrustet Hitlers hær med dens avanserte våpen.

Den amerikanske jakten foregikk i dyp hemmelighet og sendte ca. 1600 tyske forskere til USA. Blant dem var det flere som senere bidro til USAs romforskningsprogram.

En av de viktigste var Wernher von Braun, som var medlem av SS og hadde utviklet den fryktede V2-raketten for Hitler. På 1960-tallet ble han en av hjernene bak Apollo-romprogrammet som sendte amerikanske astronauter til månen.

Se von Braun i maktens sentrum:

Det amerikanske militæret gjorde sitt beste for å hvitvaske fangene ved bl.a. å fortelle at “noen fremragende tyske forskere og teknikere” hadde kommet til USA frivillig for å arbeide for en beskjed­en lønn.

Under 2. verdenskrig ble V2-raketten brukt mot sivile i bl.a England.

© Pictorial Press Ltd/Imageselect

Hitlers V2 sendte USA til månen

Et av Hitlers store prestisjevåpen under 2. verdenskrig var V2-raketten. Den var historiens første ballistiske rakett. Etter krigen sendte det amerikanske militæret ikke bare forskerne bak raketten til USA, de beslagla også store mengder V2-deler.

I alt ble 300 togvogner med bl.a. motorer, skrog og drivstoff sendt til USA, der amerikanske forskere kastet seg over dem. Arbeidet deres banet vei for den teknologien som senere sendte mennesker til månen og sonder ut i verdensrommet.

Men faktum var at flere av dem hadde tette bånd til nazist­ene; f.eks. hadde Wernher von Braun kjennskap til forholdene i KZ-leirene, der han selv håndplukket tvangs­arbeidere til å bygge rakettene sine.

Sovjetunionen klarte også å få fatt i tyske forskere og sendte omtrent 2200 tyskere til Moskva.