NASA/MFC

Hvor mange nazi-forskere dro til USA?

Tusenvis av vitenskapsfolk ble hentet ut av det krigsherjede Tyskland til Sovjetunionen og USA. Spesielt Wernher von Braun fikk stor betydning for det amerikanske romfartsprogrammet.

I kjølvannet av 2. verdenskrig kastet USA og Sovjetunionen seg ut i en heseblesende jakt på Nazi-Tysklands skarpeste hjerner. Målet var å få tak i de vitenskapsmennene som hadde utviklet den tyske rakett- og krigsteknologien og utrustet Hitlers hær med dens avanserte våpen.

Den amerikanske jakten foregikk i dyp hemmelighet og sendte ca. 1600 tyske forskere til USA. Blant dem var det flere som senere bidro til USAs romforskningsprogram.

En av de viktigste var Wernher von Braun, som var medlem av SS og hadde utviklet den fryktede V2-raketten for Hitler. På 1960-tallet ble han en av hjernene bak Apollo-romprogrammet som sendte amerikanske astronauter til månen.

Se von Braun i maktens sentrum:

I september 1962 viste von Braun president Kennedy rundt på romforskningssenteret hvor han var blitt direktør.

Imageselect/Shutterstock

Wernher von Braun var medlem av nazistpartiet og SS og var en av front­figurene i utviklingen av tyskernes rakettteknologi. Etter krigen ble han en av pion­erene innen amerikansk rakettforskning. Han var direktør for NASAs Marshall Space Flight Center, der han utviklet Saturn V-­raketten som sendte Apollo 11 til månen.

Imageselect/Shutterstock

Von Braun (th.) fikk en gratulasjon fra Hitler for sin krigsinnsats.

Imageselect/Shutterstock

President John F. Kennedy var en stor beundrer av von Brauns arbeid og hadde et vennskapelig forhold til den tyske forskeren.

Imageselect/Shutterstock

VIsepresident Lyndon B. Johnson hadde stor tiltro til von Braun og brukte ham som en nær rådgiver i romkappløpet. Alt i 1961 – åtte år før månelandingen – foreslo von Braun i et brev at USA skulle sende folk til månen.

Imageselect/Shutterstock

Det amerikanske militæret gjorde sitt beste for å hvitvaske fangene ved bl.a. å fortelle at “noen fremragende tyske forskere og teknikere” hadde kommet til USA frivillig for å arbeide for en beskjed­en lønn.

Under 2. verdenskrig ble V2-raketten brukt mot sivile i bl.a England.

© Pictorial Press Ltd/Imageselect

Hitlers V2 sendte USA til månen

Men faktum var at flere av dem hadde tette bånd til nazist­ene; f.eks. hadde Wernher von Braun kjennskap til forholdene i KZ-leirene, der han selv håndplukket tvangs­arbeidere til å bygge rakettene sine.

Sovjetunionen klarte også å få fatt i tyske forskere og sendte omtrent 2200 tyskere til Moskva.