Fra urtebrygg til full narkose
Mennesker har operert hverandre siden steinalderen.
I et forsøk på å lindre de voldsomme smertene under kirurgiske inngrep, tanntrekking og fødsler, har folk tatt i bruk all verdens midler – noen av dem direkte livsfarlige.
Steinalderen: Bulmeurt
Uttrekk av blader ble brukt av steinalderfolk mot smerter og uro. Røyken fra brennende bulmeurt ga hallusinasjoner.

Ca. 3400 f.Kr.: Opium
Sumererne brukte opium til rekreasjon – mens grekerne 3000 år senere foretrakk å utnytte stoffets bedøvende effekt.
400 f.Kr.: Pilebark
Den greske legen Hippokrates ga pulver av pilebark mot feber og smerter. Dagens aspirin inneholder et lignende aktivt stoff.
50 e.Kr.: Alrune
Roten fra den narkotikaholdige planten alrune ble kokt i vin. En gresk lege, Dioskorides, anbefalte avkoket mot smerter.
Ca. 1400: Kokablad
Urbefolkningen i Sør-Amerika bedøvet pasienter med et konsentrat av kokablader. Tygging av kokablader ga lokalbedøvelse.

1804: Morfin
Morfin ble utvunnet av opium av en tysk farmasøyt. Senere – under den amerikanske borgerkrigen – ble soldater avhengige.
1845: Lystgass
Lystgass heter egentlig dinitrogen-oksid (N²O). Det er en fargeløs gass som ved inhalering gir en lett bedøvelse fulgt av euforisk glede og latteranfall.
1846: Eter
Eter, eller dietyleter, er en brennbar, fargeløs væske, som kan gi hallusinasjoner. I motsetning til lystgass gjør den pasienten bevisstløs.
1847: Kloroform
En skotsk lege introduserte kloroform for å lindre smertefulle veer. Det viste seg imidlertid å være dødelig for enkelte pasienter.

1937: Metadon
Mangel på morfin fikk tyske kjemikere til å lage stoffet Hoechst 10820: metadon.
1972: Narkose
Pasienter kunne nå inhalere narkose-midlene enfluran og isofluran. Det ga for første gang en full og sikker bedøvelse.