Berømt muggsopp solgt for svimlende beløp

En liten muggsopp ble tilfeldigvis forløperen for penicillin i 1928. I forrige uke ble den solgt for over 100 000 kroner.

Muggsoppen er 53 millimeter i diameter og ble solgt for over 100 000 kroner.

© Bonhams

En hårete klump med muggsopp hører i utgangspunktet ikke ut som noe mange har lyst å få fingrene i.

Likevel ble en muggsopp som måler 5,3 cm i diameter, solgt for rundt 130 000 kroner i forrige uke.

Så har den solgte muggsoppen da også en helt spesiell historie: Den er 90 år gammel, har reddet millioner av liv og innbrakt en nobelpris.

Drepte stafylokokkbakterier

Som utsendt militærlege under 1. verdenskrig var den skotske biologen Alexander Fleming gang på gang vitne til hvordan soldater mistet livet på grunn av uskyldige infeksjoner. Han drømte om å finne en kur som kunne ta knekken på bakteriene.

Ti år senere gikk drømmen i oppfyllelse, da en muggsopp ved en tilfeldighet infiserte en skål med stafylokokkbakterier i laboratoriet hans.

Han oppdaget at muggsoppen hadde fått stafylokokkbakteriene til å forsvinne, og det ble startskuddet for penicillinets utvikling.

I 1945 fikk Alexander Fleming sammen med Ernst Boris Chain og Howard Walter Florey fra universitetet i Oxford nobelprisen i medisin for sin oppdagelse.

Fleming oppdaget at muggsoppen på glasset var omgitt av en ring uten bakterier.

© Scanpix

Muggsopp ble gitt som gaver

Muggsoppen, som nå tilhører en anonym kjøper, ligger oppbevart i en rund glassboks som Alexander Fleming har signert på baksiden.

"Muggsoppen som først skapte penicillin", har han skrevet på.

Om den vesle muggsoppen virkelig er så unik, er usikkert. Der sies nemlig at Alexander Fleming laget flere prøver av sin opprinnelige muggsopp og delte dem ut til blant annet Winston Churchill og pave Pius 12.