De 5 mest kaldblodige kvakksalverne
De var ikke utdannet leger, men likevel påsto utallige kvakksalvere at de kunne kurere alt fra sukkersyke til impotens. "Behandlingene" endte imidlertid ofte med døden. HISTORIE har rangert de fem største kvakksalverne.

Brinkley mente at kjønnskjertler fra geiter kunne kurere impotens. Hele 42 menn døde som følge av de tvilsomme operasjonene hans.
1. John R. Brinkley ville gi menn geitepotens
Den kontroversielle kvakksalveren John R. Brinkley (1885-1942) hadde merket seg at geitebukker var svært seksuelt aktive, så da en mannlig pasient klagde over impotens, begynte Brinkleys tanker å spinne.
Geitebukkens seksuelle styrke måtte da kunne overføres til mennesker, tenkte han, og opererte testiklene fra en geit inn i underlivet på pasienten.
Inngrepet var tilsynelatende vellykket, og kundene strømmet til Brinkleys klinikk i Kansas. Ikke minst lokket av rykter om at den første pasienten hadde gjort sin kone gravid rett etter operasjonen.
Prisen for en operasjon var 750 dollar – mer enn 50 000 kroner i dagens valuta – og det gikk ikke lang tid før Brinkley markerte seg som en velstående mann. Inntektene ble blant annet investert i en reklamekampanje som skaffet flere pasienter.
Snart kom de første klagene. Tidligere pasienter hadde slitt med infeksjoner og smerter, og flere hadde mistet livet. Rasende pårørende oppsøkte Brinkley, og han ble i minst tolv tilfeller saksøkt for å ha forårsaket en pasients død.
Også USAs legeforening holdt nå tett øye med Brinkley. Han fikk blant annet ikke etablere en klinikk i California fordi legeforeningen fant ut at eksamenspapirene hans fra medisinstudiet var falske.
Brinkley utvidet i stedet klinikken i Kansas med en radiostasjon. Med en blanding av musikk og reklame for geitetransplantasjoner nådde han et nytt, stort publikum.
Den økonomiske suksessen gjorde Brinkley til en så stor maktfaktor i Kansas at statens guvernør nektet å utlevere ham da en statsadvokat i California forlangte at Brinkley måtte tiltales for kvakksalveri.
Penger kunne likevel ikke redde Brinkley i lengden. Etter 42 mistenkelige dødsfall inndro helsemyndighetene i Kansas Brinkleys legelisens. Søksmålene som fulgte ruinerte Brinkley. Han døde som en fattig mann i 1942.
Styrker/**svakheter**
- Selv om Brinkley hadde falske eksamenspapirer, var han ikke uten evner som lege. Under spanskesyke-epidemien i 1918 reddet han mange pasienter.
- Han hadde uovertruffen politisk teft. Det som hindret ham i å vinne guvernørvalget i Kansas, var en formalitet rundt stemmesedlene.
- Dårlig hygiene på klinikken gjorde mange pasienter dødssyke.
- Var en skrythals og tiltrakk seg derfor stadig kritikernes oppmerksomhet.
- Taklet kritikk dårlig, og reagerte ofte med barnslige motangrep.