Cicero Moraes

Grusom kjønnssykdom vansiret sine ofre i renessansen

En 3D-animator har gjenskapt et av kjønnssykdommens ofre. Hun ble begravd i et islandsk kloster – godt skjult fra fordømmende blikk.

I århundrer vansiret og drepte kjønnssykdommen syfilis sine ofre. Et bilde laget av den brasilianske 3D-animatoren Cicero Moraes viser hvor dyster skjebne de smittede led.

Moraes tok utgangspunkt i kraniet fra en 25–30 år gammel kvinne som ble gravlagt i Skriðuklaustur-klosteret på Island under renessansen. Kraniet bar tydelige spor etter syfilisbakterienes gnaging.

Sykdommen har trolig sin opprinnelse i Sør-Amerika og kom til Europa da Kristoffer Columbus og hans menn kom hjem fra oppdagelsen av Amerika på 1490-tallet.

Allerede i 1495 ble en fransk hær som beleiret byen Napoli i Italia, rammet av den forferdelige sykdommen som da fantes i en mer dødelig versjon.

Datidens kilder beskriver hvordan sykdommens ofre først ble dekket av blemmer, før huden begynte å falle av ansiktet. Man tror at opp mot fem millioner europeere døde av den påfølgende syfilisepidemien.

Cicero Moraes studerte nøye skadene på kraniet før han skulpterte ansiktet.

© Cicero Moraes

Syfilis er langt fra nedkjempet

I manges bevissthet hører syfilis fortiden til, men kjønnssykdommen finnes fortsatt. Bare i USA ble 52 000 smittet med syfilis i 2021. Globalt bærer ca. syv millioner mennesker smitten.

I dag behøver ikke syfilis å være dødelig hvis den behandles i tide med antibiotika. Men i u-land smitter mange gravide kvinner sine ufødte barn, noe som øker barnedødeligheten.