Hva var gul feber?

Selv om sykdommen har vært spesielt utbredt i Afrika og Sør-Amerika, har også Europa til tider vært hardt ramt av feberen.

Selv om sykdommen har vært spesielt utbredt i Afrika og Sør-Amerika, har også Europa til tider vært hardt ramt av feberen.

Everett Collection / Shutterstock.com

Gul feber er en virussykdom som overføres fra mygg til mennesker. Symptomene er bl.a. feber, muskelsmerter og kvalme som vanligvis avtar i løpet av få dager.

I alvorlige tilfeller kan sykdommen gjøre skade på f.eks. hjerte, lunger og lever og føre til en gulaktig hudfarge – som ga navn til sykdommen. Mange av pasient­ene som får organskader, mister livet.

Gul feber har historisk vært utbredt i tropiske områder og har gjentatte ganger herjet i Afrika og Latin-Amerika. Men Europa har ikke alltid gått fri.

VIDEO – Følg utbruddet av verdens verste utbrudd av gul feber:

På begynn­elsen av 1800-tallet ble portugisiske og spanske havnebyer flere ganger hjemsøkt av epidemier som krevde tusenvis av liv hver gang.

I 1821 var utbruddet så voldsomt i Barcelona at Frankrike satte inn 30 000 soldater ved grensen for å holde spanske syke ute av landet. Gul feber har også vist seg lenger nord, bl.a. i England, men disse utbruddene var små og ble raskt isolert.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Gul feber kan bl.a. føre til indre blødninger og en smertefull død.

© Museo Nacional de Artes Visuales, Montevideo

Kubaner avslørte smittekilden

Det ble tatt et stort skritt i kampen mot sykdommen i 1881, da kubaneren Carlos J. Finlay oppdaget at mygg overførte gul feber – en oppdagelse som førte til en intens kamp mot mygg, spesielt i Sør- og Nord-Amerika.

Det endelige slaget ble vunnet i 1927, da forskere isolerte gul feber-viruset og utviklet en vaksine som fortsatt er i bruk over hele verden. Til tross for vaksinen koster gul feber likevel omtrent 30 000 mennesker livet på verdensplan hvert år.