Everett Collection / Shutterstock.com

Hva var gul feber?

Selv om sykdommen har vært spesielt utbredt i Afrika og Sør-Amerika, har også Europa til tider vært hardt ramt av feberen.

Gul feber er en virussykdom som overføres fra mygg til mennesker. Symptomene er bl.a. feber, muskelsmerter og kvalme som vanligvis avtar i løpet av få dager.

I alvorlige tilfeller kan sykdommen gjøre skade på f.eks. hjerte, lunger og lever og føre til en gulaktig hudfarge – som ga navn til sykdommen. Mange av pasient­ene som får organskader, mister livet.

Gul feber har historisk vært utbredt i tropiske områder og har gjentatte ganger herjet i Afrika og Latin-Amerika. Men Europa har ikke alltid gått fri.

VIDEO – Følg utbruddet av verdens verste utbrudd av gul feber:

På begynn­elsen av 1800-tallet ble portugisiske og spanske havnebyer flere ganger hjemsøkt av epidemier som krevde tusenvis av liv hver gang.

I 1821 var utbruddet så voldsomt i Barcelona at Frankrike satte inn 30 000 soldater ved grensen for å holde spanske syke ute av landet. Gul feber har også vist seg lenger nord, bl.a. i England, men disse utbruddene var små og ble raskt isolert.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Gul feber kan bl.a. føre til indre blødninger og en smertefull død.

© Museo Nacional de Artes Visuales, Montevideo

Kubaner avslørte smittekilden

Det ble tatt et stort skritt i kampen mot sykdommen i 1881, da kubaneren Carlos J. Finlay oppdaget at mygg overførte gul feber – en oppdagelse som førte til en intens kamp mot mygg, spesielt i Sør- og Nord-Amerika.

Det endelige slaget ble vunnet i 1927, da forskere isolerte gul feber-viruset og utviklet en vaksine som fortsatt er i bruk over hele verden. Til tross for vaksinen koster gul feber likevel omtrent 30 000 mennesker livet på verdensplan hvert år.