Nationaal Archief
Vaksine polio

Hvem fikk den første poliovaksinen?

I årtusener hadde polio forkrøplet og drept spesielt barn da legen Jonas Salk offentliggjorde en vaksine mot den fryktede sykdommen i 1953. Men før vaksinen kunne frigis, måtte den testes.

Offisielt ble sykdommen polio utryddet i England i 1984. I begynnelsen av august 2022 kunngjorde imidlertid helsemyndighetene i London at alle små barn i den britiske millionbyen ville bli tilbudt en vaksine mot polio – en dødelig sykdom som angriper nervesystemet til barn spesielt.

Den overraskende kunngjøringen kom etter at myndighetene hadde funnet spor av polioviruset i kloakkprøver fra ulike områder i London.

Når britiske barn kan få vaksine og dermed unngå å få polio – også kjent som barnelammelse – skyldes det ikke minst den amerikanske legen Jonas Salk.

Vaksine polio

Jonas Salks vaksine spredte seg til hele verden og reddet millioner av barn fra å dø av polio.

© Nationaal Archief

Polio forsvant på få år

Den 26. mars 1953 fortalte Jonas Salk på radioen at han hadde utviklet historiens første effektive poliovaksine. Nyheten ble møtt med jubel fordi bare året før hadde polio forkrøplet titusenvis av amerikanere og drept 3000.

Før Salks store nyhet hadde forskere i flere tiår forsøkt å utvikle en poliovaksine. Salk hadde selv startet i 1948 og hadde en vaksine klar bare fire år senere. De første testpersonene var tidligere poliopasienter samt Salk og hans familie.

Etter Salks radioopptreden tok USA fatt på det største medisinske forsøket i historien med 1,3 millioner skolebarn. I april 1955 konkluderte myndighetene med at poliovaksinen var både effektiv og trygg, og startet en landsdekkende vaksinekampanje.

Det første året falt antallet poliosmittede fra ca. 60 000 til bare 6000, og på begynnelsen av 1960-tallet var polio så godt som utryddet i USA.