Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Arne Larsson viser frem sin første pacemaker.

Hvem fikk historiens første pacemaker?

De første pacemakerne hadde sveiv og krevde at hjertet måtte gjennombores med en stor nål. Men i 1958 fikk to svensker alle hjerter til å slå litt roligere.

Ritzau Scanpix

Den første personen som fikk en fullstendig implantert pacemaker, var svenske Arne Larsson. På Karolinska Sjukhuset i Solna fikk han i 1958 satt inn et lite apparat som kunne holde hans ujevne hjerterytme i gang.

Pacemakeren var i høy grad kjærkommen, for 43 år gamle Larsson hadde vært plaget av hjerterytmeforstyrrelser i årevis og måtte i perioder gjenopplives opptil 30 ganger om dagen av kona. Med pacemakeren var den slags problemer over.

Arne Larsson viser frem sin første pacemaker.

Arne Larsson fikk som den første hjertepasient en fullstendig implantert pacemaker i brystet i 1958.

© Ritzau Scanpix

Pacemaker blev skjøvet i vogn

Ideen om at elektriske støt kunne hjelpe hjertet på vei, var imidlertid ikke ny. Allerede på 1700-tallet oppdaget leger at støt påvirket hjertet og kunne gjenopplive dyr. I de følgende århundrene eksperimenterte forskere ivrig med elektrisitet til de første pacemakerne ble utviklet på 1920-tallet. De ble drevet av sveiv og krevde at en stor nål ble stukket inn i hjertet.

Den batteridrevne pacemakeren kom på 1950-tallet, men batteriet var så stort at det måtte skyves rundt i en vogn. Derfor jublet hjertepasienter da kirurg Åke Senning og oppfinneren Rune Elmqvist utviklet en liten pacemaker som kunne implanteres i brystet uten ledninger som stakk ut.

Arne Larsson levde med sin nye hjertehjelper til han var 86 år gammel. I løpet av den perioden slet han ut ikke mindre enn 26 pacemakere.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul