Ritzau Scanpix
Arne Larsson viser frem sin første pacemaker.

Hvem fikk historiens første pacemaker?

De første pacemakerne hadde sveiv og krevde at hjertet måtte gjennombores med en stor nål. Men i 1958 fikk to svensker alle hjerter til å slå litt roligere.

Den første personen som fikk en fullstendig implantert pacemaker, var svenske Arne Larsson. På Karolinska Sjukhuset i Solna fikk han i 1958 satt inn et lite apparat som kunne holde hans ujevne hjerterytme i gang.

Pacemakeren var i høy grad kjærkommen, for 43 år gamle Larsson hadde vært plaget av hjerterytmeforstyrrelser i årevis og måtte i perioder gjenopplives opptil 30 ganger om dagen av kona. Med pacemakeren var den slags problemer over.

Arne Larsson viser frem sin første pacemaker.

Arne Larsson fikk som den første hjertepasient en fullstendig implantert pacemaker i brystet i 1958.

© Ritzau Scanpix

Pacemaker blev skjøvet i vogn

Ideen om at elektriske støt kunne hjelpe hjertet på vei, var imidlertid ikke ny. Allerede på 1700-tallet oppdaget leger at støt påvirket hjertet og kunne gjenopplive dyr. I de følgende århundrene eksperimenterte forskere ivrig med elektrisitet til de første pacemakerne ble utviklet på 1920-tallet. De ble drevet av sveiv og krevde at en stor nål ble stukket inn i hjertet.

Den batteridrevne pacemakeren kom på 1950-tallet, men batteriet var så stort at det måtte skyves rundt i en vogn. Derfor jublet hjertepasienter da kirurg Åke Senning og oppfinneren Rune Elmqvist utviklet en liten pacemaker som kunne implanteres i brystet uten ledninger som stakk ut.

Arne Larsson levde med sin nye hjertehjelper til han var 86 år gammel. I løpet av den perioden slet han ut ikke mindre enn 26 pacemakere.