Shutterstock & Public Domain
J. Marion Sims

Hvem var den første gynekologen?

James Marion Sims revolusjonerte legekunsten og oppfant moderne gynekologi på 1800-tallet. Hans banebrytende metoder reddet tusenvis av kvinner, men dekket over en mørk hemmelighet.

Den amerikanske legen James Marion Sims (1813–1883) blir ofte fremhevet som den moderne gynekologiens far.

Han spesialiserte seg på sykdommer som var relatert til de kvinnelige kjønnsorganene – noe som var helt uhørt på den tiden – og utviklet flere instrumenter og behandlinger som gjorde livet mindre smertefullt for 1800-tallets kvinner.

I 1855 åpnet han til og med det første sykehuset for kvinner i New York.

Selv om Sims er anerkjent som den første gynekologen i moderne forstand, visste leger allerede i oldtiden at kvinner kunne ha spesielle sykdommer.

Men så godt som ingen beskjeftiget seg med disse lidelsene før på 1800-tallet, da Sims rettet oppmerksomheten mot kvinner.

Det banebrytende arbeidet brakte Sims både velstand og en æresplass i medisinhistorien – men så begynte ettermælet hans å rakne.

Slaveeiere leverte kvinnene

Sims hadde nemlig fått kunnskapen sin ved å utsette utallige svarte slavekvinner for blodige og smertefulle operasjoner – uten samtykke eller bedøvelse.

Kvinnene ble levert av slaveeiere som ville sikre seg at slavene deres forble fruktbare. Sims mente at de svarte var en underlegen rase, og hadde ingen betenkeligheter med å prøve ut nye teknikker på kvinnene, som han også tvang til å jobbe for seg mens han eksperimenterte med dem.

J. Marion Sims

Et lettere idyllisk maleri fra 1952, som viser hvordan Sims’ konsultasjoner foregikk.

© Robert Thom

Da han begynte å praktisere i New York etter avslutningen på den amerikanske borgerkrigen, var det plutselig ikke lenger en jevn strøm av svarte slaver han kunne eksperimentere på.

I stedet kastet han sin «kjærlighet» på en ny befolkningsgruppe – irske immigranter. Han hadde ikke spesielt høye tanker om dem heller, og de fikk den samme harde behandlingen som de svarte.

Sims ble kritisert allerede i sin samtid, men det første alvorlige slaget kom i 1976, da historikeren G.J. Barker-Benfield utga en bok der han kritiserte Sims’ «ekstremt aktive og eventyrlystne fremgangsmåte med kirurgiske inngrep i kvinnenes kjønnsorganer».

Etterpå har kritikken økt jevnt og trutt, og flere statuer av Sims har blitt fjernet fra amerikanske byer – blant annet i Central Park i New York.

Svarte amerikanere ble utsatt for medisinsk rasisme

James Marion Sims var ikke den eneste som utførte medisinske eksperimenter på svarte. Gjennom historien har afroamerikanere flere ganger blitt ofre for hensynsløse leger, vitenskapsmenn og politikere.

Tuskegee
© National Archives

Syfilissmittede ble nektet behandling

År: 1932–1972
Sted: Alabama

I 1932 startet amerikanske helsemyndigheter et eksperiment på 400 svarte menn for å undersøke hvordan syfilis utviklet seg uten behandling. Mennene visste ikke om eksperimentet og trodde de fikk skikkelig behandling. Eksperimentet varte i 40 år, og mange av mennene døde av syfilis selv om de sannsynligvis kunne ha vært kurert.

Sopp
© Center for Disease Control and Prevention

Svarte ble utsatt for farlig sopp

År: 1951
Sted: Virginia

I 1951 utsatte den amerikanske hæren et ukjent antall intetanende svarte borgere for den sykdomsfremkallende soppen Aspergillus fumigatus, som kan forårsake infeksjoner i lunger, luftveier, bihuler og øreganger. Hensikten var å undersøke hvor mottakelige mennesker var for soppen i tilfelle en biologisk krig.

Mygg
© JJ Harrison

Byer ble bombet med mygg

År: 1956–1958
Sted: Georgia og Florida

På 1950-tallet slapp amerikanske militærfly millioner av mygg over flere byer bebodd av svarte for å undersøke om mygg kunne brukes til biologisk krigføring. Offisielt var myggen ikke smittet med noe, men flere personer i byene fikk i ettertid feber, mens enkelte døde. En teori går ut på at myggen hadde blitt infisert med gulfeber.