Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvor herjet den første pest-epidemien?

Pest-bakterien Yersinia pestis er funnet på steinalderbønder som levde i Sverige for 5000 år siden. Men de skriftlige kildene nevner ikke noen egentlig epidemi før mye senere.

Erich Lessing/Imageselect

Pesten har tatt livet av mennesker i årtusener.

Forskere har bl.a. funnet rester av bakterien Yersinia pestis, som forårsaker pest, på tennene til steinalderbønder som levde i Sverige for nesten 5000 år siden.

Den første store pestepidemien som historikerne kjenner fra skriftlige kilder er den justinianske pesten som rammet det bysantinske riket i årene 541-42 e.Kr.

Ifølge historikeren Prokopios brøt pesten ut i Egypt og spredte seg via sjøveiene til det bysantinske rikets hovedstad Konstantinopel.

Her trakk tusenvis av byens innbyggere sitt siste sukk hver dag – et antall så stort at oppsvulmede lik ble stablet opp på gatene fordi myndighetene ikke klarte å begrave alle de døde.

Totalt kostet pesten opp mot en tredel av innbyggerne livet før smitten spredte seg til Europa og Asia, der den la minst 20 mill. i graven.

Datidens kristne mente at pesten var Guds straffedom for menneskets synder, men moderne forskere tror at sykdommen heller ble spredt av rotter som bar på Yersinia pestis.

Gnagerne reiste antakelig rundt om bord på skip og stortrivdes i de overbefolkede og skitne byene der de levde tett på mennesker.

Les også:

Medisin

Rystende sannhet om pesten

2 minutter
Medisin

Pest eller kolera: Det bør du velge

13 minutter
Medisin

Derfor tok pesten så mange menneskeliv

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul