Kirurg drepte tre under én operasjon

Kirurgen Robert Liston var ettertraktet for hastigheten sin i en tid da de fleste inngrep ble foretatt uten bedøvelse. Listons raske kniv var imidlertid ikke helt ufarlig.

Robert Liston hadde ofte mange tilskuere når han opererte.

© Wellcome Collection & Science Museum, London

For den skotske kirurgen Robert Liston, som praktiserte fra 1818-1847, var én ting viktigere enn alt annet under en operasjon – tempo. Liston fikk alltid en assistent til å ta tiden når han var i sving, og var kjent for å kunne amputere lemmer på under ett minutt.

Den kjappe kirurgen hadde rykte på seg for å være litt av en showman, og han var ettertraktet i en tid der de færreste inngrep ble foretatt med bedøvelse.

Listons operasjoner hadde ofte mange tilskuere, og han var i sitt ess foran publikum. Før operasjonen var han kjent for å si: “Ta tiden på meg, gentlemen. Ta tiden på meg”. Han hadde til og med en assistent som alltid sørget for at det ble foretatt korrekt tidtaging.

Listons kjappe kniv var imidlertid ikke ufarlig, og da han for eksempel skulle amputere et bein, kom han i sin iver i skade for å fjerne pasientens testikler også.

Robert Liston ble kjent som "den raskeste kniven i West End", fordi han kunne amputere et bein på under tre minutter.

© George Eastman Museum/Wikipedia

Beinamputasjon kostet overlege livet

Helt galt gikk det da han skulle fjerne beinet på en annen pasient.

Først kappet Liston fingrene av assistenten som holdt mannen fast, og senere da han skulle skifte redskap, fikk han plassert en kniv rett i kjortelen på en eldre lege som overvar operasjonen.

Legen ble ikke såret, men fikk et så stort sjokk at han falt om og døde av hjertestans. Etter operasjonen gikk det koldbrann i både pasientens og assistentens sår, og begge døde noen dager senere.