Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Robert Liston hadde ofte mange tilskuere når han opererte.

© Wellcome Collection & Science Museum, London
Vitenskap - Medisin

Kirurg drepte tre under én operasjon

Kirurgen Robert Liston var ettertraktet for hastigheten sin i en tid da de fleste inngrep ble foretatt uten bedøvelse. Listons raske kniv var imidlertid ikke helt ufarlig.

For den skotske kirurgen Robert Liston, som praktiserte fra 1818-1847, var én ting viktigere enn alt annet under en operasjon – tempo. Liston fikk alltid en assistent til å ta tiden når han var i sving, og var kjent for å kunne amputere lemmer på under ett minutt.

Den kjappe kirurgen hadde rykte på seg for å være litt av en showman, og han var ettertraktet i en tid der de færreste inngrep ble foretatt med bedøvelse.

Listons operasjoner hadde ofte mange tilskuere, og han var i sitt ess foran publikum. Før operasjonen var han kjent for å si: “Ta tiden på meg, gentlemen. Ta tiden på meg”. Han hadde til og med en assistent som alltid sørget for at det ble foretatt korrekt tidtaging.

Listons kjappe kniv var imidlertid ikke ufarlig, og da han for eksempel skulle amputere et bein, kom han i sin iver i skade for å fjerne pasientens testikler også.

Robert Liston ble kjent som "den raskeste kniven i West End", fordi han kunne amputere et bein på under tre minutter.

© George Eastman Museum/Wikipedia

Beinamputasjon kostet overlege livet

Helt galt gikk det da han skulle fjerne beinet på en annen pasient.

Først kappet Liston fingrene av assistenten som holdt mannen fast, og senere da han skulle skifte redskap, fikk han plassert en kniv rett i kjortelen på en eldre lege som overvar operasjonen.

Legen ble ikke såret, men fikk et så stort sjokk at han falt om og døde av hjertestans. Etter operasjonen gikk det koldbrann i både pasientens og assistentens sår, og begge døde noen dager senere.

Les også:

freeman performs lobotomy
Medisin

Hvem utførte "det hvite snitt" først?

2 minutter
Medisin

Hvor mange døde av spanskesyken?

2 minutter
Medisin

100 år siden: Spanskesyken krevde 50 millioner liv

18 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul