Publikum stirret både vantro og lattermildt på scenen foran dem. Voksne menn sjanglet rundt, tilsynelatende uten hemninger – akkurat slik annonsen i lokalavisen i den amerikanske byen Hartford hadde lovet.
De ti euforiske forsøkspersonene hadde alle inhalert en dose nitrogenoksid, bedre kjent under navnet lystgass.
Mannen bak forestillingen var en tidligere medisinstudent som uke etter uke tiltrakk tusenvis av besøkende til sitt omreisende lystgass-show.
Akkurat denne dagen, 10. desember 1844, skulle vise seg å bli særlig interessant.
Midt i gassrusen hadde en av de lokale, Sam Cooley, hatt et ublidt møte med en tung trebenk, uten at det så ut til å plage ham.
Først da lystgassens virkning avtok og han sank ned i en stol, kjente han en smerte i kneet. Sidemannen, den lokale tannlegen Horace Wells, la merke til at det hadde dannet seg en blodflekk på mannens bukse.
«Du må ha slått deg», sa Wells til Cooley, men Cooley kunne ikke huske å ha merket noe som helst under rusen.
Det satte tannlegen på noe som skulle vise seg å bli en revolusjonerende idé.
Lystgass skulle revolusjonere operasjoner
Den ambisiøse og respekterte Horace Wells var alltid på jakt etter nye oppfinnelser til praksisen.
Han hadde ennå ikke løst det store problemet som både leger og tannleger hadde i 1844: Tidens smertestillende midler var nesten uten virkning.
Mange pasienter holdt ikke ut pinslene og stakk ofte av midt under behandlingen.
På sykehusene var problemet enda verre – her måtte sterke menn holde pasienter fast på operasjonsbenken, mens de som ble skåret i, ga fra seg skrik som gikk gjennom marg og bein.
Lidelsene kunne forsvinne med lystgass, mente Wells. Han hadde høye forventninger til gassen, og gikk rett i gang med å eksperimentere.
Det Wells ikke visste, var at tannlegen William Morton, hans tidligere elev og partner, også var på jakt etter en ny form for bedøvelse – og dersom han kom først i mål, ville han få all den heder og ære som Wells higet etter.