David Dennis

Mayafolkets tannpynt var langt mer enn blingbling

Juveler og gull ga Sør-Amerikas mayaer noen av historiens dyreste smil. Tidligere trodde forskere at tannpynten var ren estetikk. Men nå viser det seg at pynten tjente et viktig formål.

For 1700 år siden var mayaene tydeligvis begeistret for jade. Mellom-Amerikas store indianersivilisasjon laget overdådige skulpturer og smykker av den grønne steinen. Mayaene limte til og med små jadebiter fast på tennene sine.

Hittil har forskerne trodd at tannutsmykningen kun var et uttrykk for pyntesyke, men nå avslører ny meksikansk-amerikansk forskning at tannsmykkene kan ha noe med munnhygiene å gjøre.

«Å bruke utvalgte vegetabilske harpikser og essensielle oljer i tannfyllingene kan godt vise seg å ha antibakterielle og soppdrepende egenskaper», forklarer forskerne fra Brown- og Harvard-universitetene i USA samt det nasjonale polytekniske instituttet og Yucatáns frie universitet i Mexico.

I hele verden er salvie gjennom tidene blitt brukt mot smerter og betennelse i tannkjøttet. Mayaene brukte salvie i tannharpiksen sin.

© Sten Porse

Også menigmann brukte tannsmykker

Meksikanske forskere undersøkte åtte tenner fra det første årtusen e.Kr. Alle tennene var dekorert med jadebiter som mayaene hadde limt fast i små fordypninger som de hadde boret i tennene. Limet viste seg å være laget av vegetabilsk harpiks fra en rekke planter og trær – blant annet salvie og kamfer.

Tannsmykker ble ikke bare brukt av mayaenes adelige. Mange av tennene ble opprinnelig funnet i mer beskjedne graver, så selv helt vanlige mayaer har sannsynligvis satt harpiks og smykker på tennene for å unngå tannpine.