Mumier gjorde egypterne til oldtidens beste leger
Legene i faraoenes Egypt hadde ord på seg for å kunne kurere nær sagt alle lidelser, det være seg brannsår, magesmerter eller en brukket arm. Bak egypternes suksess sto mumier og skriftspråk – og magi.

Egyptiske leger var sanne mestere i naturmedisin, og hadde midler mot de fleste lidelser.
To uttørkede griseøyer, antimon, rød oker og litt honning blandes sammen, males fint og helles i øret på mannen, slik at han straks helbredes».
Slik skulle blindhet kunne kureres i faraoenes Egypt. For moderne leger kan den omtrent 3500 år gamle oppskriften virke helt hinsides, men de egyptiske legene gikk likevel for å være de mest respekterte i oldtiden.
Kunnskapene deres var så berømte at kongene i naborikene ofte sendte bud etter dem når de selv eller deres nærmeste ble syke.
Blant annet forteller den greske historikeren Herodot, som besøkte Egypt på 400-tallet f.Kr., at perserkongen Kyros ba den egyptiske faraoen Amasis om å sende sin beste øyelege.
Og enda tidligere, rundt 700 f.Kr., omtaler den greske dikteren Homer Egypt som stedet «der den fruktbare jorden er rikest på kraftige planter, tallrike legeurter og en mengde giftige vekster», og hvor «alle har langt større kunnskap om medisin enn folk andre steder».
De døde reddet de levende
Egyptiske legers forsprang til konkurrentene skyldtes ikke minst egypternes tradisjon med å mumifisere de døde. I flere samtidige kulturer var det tabu å skjære i lik, og de avdøde ble enten begravd eller brent.
Egypterne derimot åpnet nidkjært de dødes kropper for å fjerne organene og balsamere likene. Den krevende prosessen ga egypterne enestående kunnskap om menneskets anatomi.
Det kom faraoenes levende undersåtter til gode når legene brukte erfaringene sine med menneskekroppen til å diagnostisere og helbrede.
Under balsameringen lærte egypterne om alle deler av kroppen. Hjernen ble fjernet ved å føre en lang krok inn gjennom et nesebor og bryte en tynn beinvegg for å trekke ut hjernemassen.
Denne teknikken forutsetter god kjennskap til kraniets anatomi, og moderne nevrokirurger bruker samme kanal inn når de skal utføre kikkhullsoperasjoner i hjernen.
Tarmene og de indre organer – bortsett fra hjertet, der egypterne mente at den avdødes sjel satt – ble tatt ut gjennom et lite snitt i lysken, sortert og plassert i krukker.
Balsamererne har utvilsomt hatt god kjennskap til hvor i buk- og brysthulen de forskjellige organene befant seg – og trolig også hvilken funksjon de hadde.
Av den berømte Smith-papyrusen fra 1600-tallet f.Kr. fremgår det at de egyptiske legene også kjente til menneskets puls, og visste at pulsslagene avhang av hjertet.
Blodets kretsløp var imidlertid ukjent for dem – det omtales i hvert fall ikke i de egyptiske kildene, og de medisinske skriftene skjelner ikke mellom blodårer, sener og nerver.