Nedlagt hjerte avslører kjent komponists dødsårsak

En nagende frykt for å bli levende begravd fikk Frederic Chopin til å be søsteren sin om en makaber tjeneste før han døde. Og derfor kan forskere i dag fastslå dødsårsaken hans.

Frederic Chopin (i sengen) ba sin søster (t.v) om å bringe hans hjerte til Warszawa.

© Teofil Kwiatkowski/wikicommons

I likhet med europeere flest på 1700- og 1800-tallet, var komponisten Frederic Chopin plaget av en tanke som var så skremmende at han ville gjøre alt for at den ikke skulle bli til virkelighet.

For i hele Europa gikk det historier om lik som var funnet med knuste panner. De var blitt levende begravd - og hadde hamret hodet mot kistelokket i et desperat forsøk på å slippe ut.

Derfor var den berømte komponistens siste ord til omverdenen ikke til å ta feil av:

"Lov meg at de kutter meg opp slik at jeg ikke blir begravd i live."

Smuglet til Polen

Chopins søster etterkom hans siste ønske og sørget for at hjertet hans ble skåret ut av kroppen hans da han døde i 1849.

Hun la hjertet i en krukke med cognac og smuglet det fra Paris, der komponisten døde, til Warszawa, der han ble født. Siden 1945 har det stått i fred i Helligkorskirken.

Unik mulighet

Men i 2014 fikk en gruppe forskere en unik mulighet til å undersøke det nedlagte hjertet. Hittil har nemlig ingen kunnet fastslå komponistens dødsårsak med sikkerhet.

Og takket være hans frykt for å bli levende begravd, og derav ønsket om å få tatt hjertet ut av kroppen sin, kunne årsaken nylig offentliggjøres: Chopin døde av tuberkulose.