Ny studie: Dårlig sæd var også et problem i middelalderen

Menn ble både diagnostisert og behandlet for fruktbarhetsproblemer i middelalderen. Det viser en ny studie som dermed motbeviser tidligere antakelser om at det bare var middelalderens kvinner som ble regnet som ufruktbare.

Middelalderens medisinske avhandlinger anbefalte blant annet katteurt og tørkede svinetestikler til å hjelpe på fertiliteten.

© The Trotula: A Medieval Compendium of Women's Medicine (2001), University of Penssylvania

Få mannen og kvinnen til å urinere i en gryte med kli og la grytene stå i ni til ti dager. Hvis det dukker opp mark i den ene gryta, er det han eller hun som er ufruktbar.

Det er oppskriften på en fertilitetstest fra 1200-tallet. Den stammer fra det populære kvinnemedisinske oppslagsverket Trotula, som ble oversatt fra latin til engelsk og fransk.

Verket er gjenstand for en ny undersøkelse fra University of Exeter.

Den konkluderer at utbredte verk som Trotulaen allerede på 1200-tallet anerkjente muligheten for mannlige fruktbarhetsproblemer.

Undersøkelse motbeviser tidligere antakelse

”Selv om medisinske tekster pleide å ofre mest plass på kvinnelig infertilitet, ble også mannlig infertilitet ofte diskutert som årsaken til barnløshet,” sier forskeren bak den engelske undersøkelsen, dr. Catherine Rider.

Dermed motbeviser undersøkelsen den ellers utbredte antakelsen om at det bare var middelalderens kvinner som ble betraktet som ufruktbare - med mindre mannen hadde åpenlyse ereksjonsproblemer.

Ufruktbarhet hos kvinnen var en av de eneste legitime grunnene til å annullere et ekteskap.

Tørkede svinetestikler skulle hjelpe på fertiliteten

Undersøkelsen hefter seg dessuten ved at middelalderen er full av obskure fertilitetsbehandlinger.

For eksempel lyder en oppskrift fra 1400-tallet:

“Ta testiklene fra en gris, tørk, knus og drikk dem sammen med vin i tre dager”.

HISTORIE anbefaler likevel å oppsøke lege før man gir seg i kast med den alternative behandlingen.