Jerusalem-syndromet kan ramme sterkt troende.

Se video: Historiens særeste syndromer

En kvinne trodde hun var et vandrende lik. En fransk soldat kunne ikke styre trangen til å gå. Og en forfatter ble syk av kunsten i Firenze. Gjennom tidene har en rekke syndromer fått psykiaterne til å måpe.

7. august 2013 av Klaus Larsen

Jerusalem-syndromet - turister rammes av vrangsforestillinger

Jerusalem har alltid virket som en magnet på troende. Men mens de fleste nøyer seg med å beundre og fotografere helligdommer som klagemuren eller Gravkirken, rammes noen få av vanskelige vrangforestillinger.

Tror de er bibelske personer


I begynnelsen av 1980-årene fikk israelske psykiatere de første tilfellene av pasienter som hørte Guds stemme. De var som regel blitt overveldet av møtet med de historiske steder og trodde nå at de selv var bibelske personer – som for eksempel Jesus eller Johannes døperen. Flere hundre pilegrimer er siden da blitt innlagt på psykiatrisk sykehus i Jerusalem med det såkalte Jerusalem-syndromet. To tredeler er jøder, en tredel kristne.

Se videoen nedenfor om Jerusalem-syndromet


Nysgjerrig på mer? Last ned hele artikkelen fra Historie nr. 13/2013, der vi presenterer flere merkelige syndromer.

NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i