Shutterstock

Svartedaudens første ofre er funnet

Forskerne jubler: Ny studie finner «pasient null» for historiens mest dødelige pestepidemi.

«Denne graven tilhører den troende Sanmaq. Han døde av pest.» Dette står det på en gravstein fra 1338 funnet ved innsjøen Issyk-Kul i det nordlige Kirgisistan.

Nå avslører ny forskning at pesten som tok livet av Sanmaq, var den samme som få år senere skyllet inn over Europa. Med tiden ble epidemien kjent som svartedauden – den dødeligste pestepidemien i verdenshistorien.

Historiker Philip Slavin fra University of Stirling har undersøkt det lille kirgisiske samfunnet og funnet minst 118 ofre for pesten.

For å fastslå at det var svartedauden og ikke en annen sykdom som sto bak dødsfallene i Kirgisistan, tok forskere DNA-prøver fra tennene til syv av ofrene. De inneholdt alle pestbakterien Yersinia pestis, som var ansvarlig for svartedauden.

Kirgisistan ligger midtveis mellom Kinas maktsentrum og Europa. Via eldgamle handelsruter ble varer, og pest, ført til Europa, mener forskerne.

© Public domain

Opprinnelsessted gir god mening

For historikere som er spesialister på pest, gir det god mening at svartedauden oppsto i Kirgisistan. Europas første skriftlige omtaler av pesten stammer nemlig fra området rundt Svartehavet. Og middelalderens handelsruter gikk fra Kina gjennom Kirgisistan til Svartehavet.

«Dette er stedet der det hele startet – det er svartedaudens Wuhan», konkluderer paleogenetiker Johannes Krause fra Max Planck-instituttet for utviklingsantropologi.