For ca. 800 år siden kom mennesker fra Polynesia i kontakt med mennesker fra Sør-Amerika. Det fastslår en ny studie.
En gruppe forskere fra Stanford University i USA har foretatt det hittil største DNA-studiet av innbyggere i Polynesia og Sør-Amerika. Målet var å undersøke når den tidligste kontakten på tvers av Stillehavet fant sted.
Forskerne innhentet DNA fra 807 mennesker fordelt over 17 befolkningsgrupper på stillehavsøyene samt DNA fra 15 forskjellige indianerstammer som holder til på det søramerikanske kontinentet.
Ved å sammenholde de forskjellige gruppenes DNA fant forskerne ut at en spesiell DNA-sekvens fra zenu-stammen i Colombia også eksisterer flere steder i Polynesia.
Polynesiere og indianere havde sex i middelalderen
Deretter gikk forskerne i gang med å undersøke når mennesker med DNA fra begge områder for første gang levde på stillehavsøyene i Polynesia.
“Samtlige dateringsmetoder gir samme datering, omkring 1200 i middelalderen. Det var lenge før europeerne trådte inn på scenen,” sier Alexander Ioannidis, postdoc i biomedisinsk datavitenskap og leder av undersøkelsen.
Forskerne kan følge utbredelsen av polynesier-indianernes DNA på stillehavsøyene etter at de første menneskene med begge typer DNA dukket opp på de sørlige Marquesasøyene i 1150.
Men Alexander og hans team er ikke i stand til å si hvor kulturmøtet mellom polynesierne og indianerne fant sted.
Polynesierne kan i teorien ha reist til Sør-Amerika, der de har fått barn med zenu-stammen som de så har tatt med seg hjem. Og likedan kan en gruppe indianere ha seilt til Polynesia og slått seg ned der.