Nye dokumenter avslører: Churchill trodde på liv i rommet

I et elleve sider langt essay slo Winston Churchill fast at han var overbevist om at det er intelligent liv i universet.

Winston Churchill var interessert i naturvitenskap gjennom hele livet. Som 22-åring leste han Charles Darwins «Artenes opprinnelse».

© Commons.wikimedia.org

På det amerikanske Winston Churchill-museet i Missouri har direktør Timothy Riley gjort et funn.

I museets arkiver har han funnet et essay skrevet av den tidligere britiske statsministeren Winston Churchill, med tittelen «Er vi alene i universet?»

I dette dokumentet, som Churchill skrev i 1939 og redigerte ferdig i slutten av 1950-årene, tar han for seg universets natur og fastslår blant annet at han er overbevist om at der finnes intelligent liv i verdensrommet:

«Jeg er ikke så imponert av vår sivilisasjon at jeg tror vi er den eneste flekken i det enorme universet der det er tenkende vesener», skrev Churchill.

Astrofysiker har gransket dokumentet

Like etter oppdagelsen overlot museumsdirektøren essayet til den israelske astrofysikeren Mario Livio, som fikk studere det. Og han er imponert over politikerens naturvitenskapelige innsikt.

«Churchills resonnement avspeiler mange moderne synspunkter i astrobiologi», skriver Livio i tidsskriftet Nature.

Churchill hadde store kunnskaper

Essayet viser, ifølge Livio, at Churchill hadde betydelig kunnskaper innen astronomi.

For eksempel spekulerer Churchill på om andre stjerner enn solen kan ha planeter som går i bane rundt seg. Det ble først vitenskapelig dokumentert på 1990-tallet.

For den israelske forskeren er det spesielt politikerens engasjement i vitenskapen som interesserer ham:

– På et tidspunkt da en del politikere skyr vitenskapen, er det rørende å minnes en leder som engasjerte seg så dypt i den, sier han.