Nyhet: De første britene hadde mørk hud og svart hår

Nye undersøkelser av et 10 000 år gammelt kranium viser at de første britene så helt annerledes ut enn tidligere antatt.

I 1903 ble Cheddar Man funnet i en hule i Cheddar-kløften nær Somerset sørvest i England. Han døde en voldelig død og hadde muligens en infeksjon i høyre side av hodet. Cheddar Man tilhørte et folk som kom til Europa for rundt 14 000 år siden.

© Trustees of The Natural History Museum, London

DNA-analyser av Storbritannias eldste komplette menneskeskjelett – best kjent som «Cheddar Man» – viser at den 10 000 år gamle steinaldermannen hadde mørk hud, svart, krøllet hår og blå øyne.

Det er banebrytende ny kunnskap, for hittil er Cheddar Man blitt fremstilt som hvit og blond. Bak undersøkelsen står forskere fra Natural History Museum i London og University College London.

Ved å bore et 2 mm bredt hull i Cheddar Mans skjøre hodeskalle har forskerne fått tak i et par milligram beinpulver fra den indre øreknokkelen og trukket ut et fullt genom fra dette materiale.

3D-skanninger avslører mørk lød

Sammen med 3D-skanninger av kraniet gjorde genomet, som rommer et sett av alle Cheddar Mans gener, det mulig å rekonstruere ansiktsformen hans og påvise hans mørke lød.

Hudfargeresultatet stemmer godt overens med annen forskning, som peker på at den lyse nordeuropeiske huden først oppsto for mellom 6000 og 10 000 år siden. Lys hud danner nemlig lettere D-vitamin fra solen enn mørk hud..

Da europeerne i denne perioden gikk fra å være jegere og samlere til å leve i jordbrukssamfunn, mistet de sin primære D-vitaminkilde, som var ville dyr og fisk, og utviklet i stedet lys hud, som gjorde dem i stand til å danne D-vitamin fra sollyset raskere.

Klikk på bildet og gå på oppdagelse i 3D-modellen av Cheddar Mans hode