Nytt funn: Spytt avslører ukjent menneskeart

En mystisk variant av et protein i menneskespytt forbløffer forskerne. Varianten ser nemlig ut til å stamme fra en hittil ukjent menneskeart som blandet DNA med våre forfedre for 200 000 år siden.

En ukjent menneskeart ser ut til å ha bidratt til det moderne menneskets DNA for 200 000 år siden.

© Bob Wilder/University at Buffalo

Egentlig ville forskerne ved State University of New York avdeling Buffalo undersøke proteinet mucin-7 for å finne ut mer om dets helbredende effekter på mennesker.

Mucin-7 er det som gjør spyttet ditt seigt, og man mener at proteinet også hjelper kroppen med å kvitte seg med skadelige bakterier.

Men under forskningen kom de over en mystisk variant av det helbredende proteinet.

Og det som skulle ha vært en undersøkelse av spyttets rolle i kroppen, har i stedet blitt til en 200 000 år gammel historie om menneskets utvikling.

Bidrag til DNA-puljen

Forfedrene våre delte en gang verden med andre menneskearter som neandertalere og denisova-mennesker. Det kom nylig frem at disse menneskene hadde seksuell omgang med våre forfedre, og at de derfor har bidratt til det moderne menneskets DNA.

Men takket være mucin-7 viser det seg nå at enda en menneskeart har blandet seg i DNA-puljen, forteller Omer Gokcumen, som er en av forskerne bak studien:

"Vi er overrasket, men den mest sannsynlige forklaringen på denne mystiske varianten er "arkaisk introgression" - altså en tilførsel av genetisk materiale fra en ukjent type fortidsmennesker," sier han.

Spøkelsesart

Den ukjente menneskearten varianten stammer fra, kan både være en allerede kjent art eller en som fortsatt er uoppdaget.

"Men foreløpig kaller vi den en spøkelsesart, fordi vi ennå ikke har fossiler fra arten," sier Omer Gokcumen.

Forskerne anslår at spøkelsesartens DNA ble blandet med våre forfedres for rundt 200 000 år siden.