Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Den mystiske strukturen sett fra den åpne kuppelen som stikker opp av bakken.

Vitenskap

Selsom scanningsteknologi avslører underjordisk kirke

Ved hjelp av kosmiske partikler har et russisk forskerteam undersøkt en mystisk struktur som har vært fredet. De mener å ha funnet landets eldste kirke.

Russiske forskere har muligens funnet landets eldste kirke under Naryn-Kala-festningen i byen Derbent i det sørvestlige Russland.

Det dreier seg om et skjult kjellerrom som det ikke er mulig å bevege seg ned i fysisk, da hele festningen er på UNESCOs verdensarvliste.

Ble målt med kosmisk stråling

I undersøkelsen av rommet måtte forskerne derfor bruke en teknologi kjent som myon radiografi. Her kartlegges de subatomiske myon-partikler som oppstår når kosmisk stråling treffer Jorden.

Nukleære emulsjonsplater som kan fange partiklene ble heist ned i rommet, og etter to måneder hadde de skapt et bilde av hvor myon-partiklene ledes igjennom og hvor de absorberes eller bøyer av. Målingene ble brukt til å lage et 3D-bilde av rommets struktur.

“Det er en usedvanlig bygning vi har undersøkt. Den har form som et kors som peker nøyaktig mot hvert verdenshjørne,” forteller fysiker Natalia Polukhina.

Scanningen viste at bygget var 11 meter høyt og 15-13 meter langt.

Ble brukt som vanntank

Bygningen antas å stamme fra rundt år 300, hvilket i så fall gjør den til den klart eldste kirken i Russland.

Kilder fra 1600- og 1700-tallet forteller at rommet ble brukt som vanntank, men kors-formen får forskerne til å tro at det startet som en kirke, da denne formen ofte var å se i de tidlige kristne kirker.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul