Skanner leser mynter i høyt tempo

En skanner som er utviklet for å finne feil i flymotorer, har vist seg å være en gavepakke for arkeologer. Maskinen kan «rense» arkeologiske gjenstander på rekordtid.

Forskerne brukte skanneren på en krukke med romerske mynter.

Ved hjelp av røntgenteknologi kan vitenskapsfolk nå produsere forbløffende nøyaktige skanninger av sterkt rustne eller irrede mynter fra fortiden. De ofte flere tusen år gamle myntene blir gjerne funnet nedgravd i jorden eller i krukker og er som regel sterkt korrodert. Det har derfor hittil vært en tidkrevende prosess for eksperter å rense og deretter datere de skrøpelige myntene nøyaktig.

Et nytt forskningsprosjekt utført i samarbeid mellom British Museum og Southampton University har imidlertid gjort det mulig å slå fast myntenes opprinnelse i rekordfart, uten at de behøver å bli berørt av menneskehender.

  1. Røntgenstrålene trenger gjennom leirkrukkens sider.

«Denne teknikken kan få enorm betydning for hvordan vi i fremtiden vurderer og studerer arkeologiske funn. Teknologien gjør at vi kan produsere resultater i løpet av få timer, der det tidligere ville ha tatt uker eller måneder», sier Roger Bland ved British Museum til avisen The Guardian.

  1. Tusenvis av skanninger avfotograferer myntene.

Teknikken ble opprinnelig utviklet til å skanne turbinbladene på Rolls-Royces­ flymotorer for feil, og fungerer ved å ta tusenvis av todimensjonale røntgenskanninger av myntene. De mange skanningene blir deretter brukt til digitalt å skape et tredimensjonalt bilde.

Roger Bland var den første til å teste ut teknikken på mynter. Blands kolleger ble svært overrasket da det viste seg at bilder tatt av skanneren gjorde det mulig å identifisere og daterte en samling romerske mynter mens de lå klumpet sammen i en leirkrukke som ennå ikke var tømt for jord.

  1. Et dataprogram gjen­skaper myntene tredimensjonalt.

Senere ble myntene omhyggelig renset med konvensjonelle metoder for å slå fast om skanningene hadde gjengitt myntene korrekt. Det hadde de – og helt ned til aller minste detalj.

Arkeologene vil nå forsøke å bruke den nye teknologien på andre arkeologiske gjenstander for å se hvordan systemet fungerer på materialer som tre og knokler.