Fødsler, sykdommer og til og med migrasjon fra ett område til et annet setter varige spor i tennene som kan avleses akkurat som årringene på et tre.
Det slår forskere fra New Yorks universitet fast i en banebrytende ny rapport.
Opplysninger lagres hele livet
Forskerne undersøkte den såkalte sementen som beskytter tannrøttene.
Fra det tidspunktet tannen dukker opp i munnen danner rot-sementen nye lag hvert år, og det er i disse “årringene” at forskerne kan spore endringer.
“En tann er ikke statisk og død. Den tilpasser seg konstant og reagerer på fysiologiske hendelser”, skriver undersøkelsens hovedforfatter Paola Cerrito i en pressemelding.
Selv innesperring kan ses
Forskerne undersøkte 47 tenner fra 15 avdøde personer hvis livshistorie var kjent.
Da de undersøkte rot-sementens “årringer” på en ung kvinne kunne de f.eks. se en markant endring da hun var 18 år og flyttet fra landet inn til byen og dermed også endret kostvaner.
Hos andre av de 15 fant de endringer i forbindelse med fødsler, overgangsalderen, alvorlige sykdommer og fengselsopphold.
Alt sammen stressende livsfaktorer som altså kan ses i rot-sementen.
Oppdagelsen kan få stor betydning, spesielt for arkeologien, fordi det nå vil bli mulig å undersøke skjeletter fra fortiden og få dypere kunnskap om de avdøde gjennom å sammenligne eventuelle skriftlige beretninger om deres liv med tennenes biologiske arkiv.