Homo sapiens hadde sex med et utall andre menneskearter i steinalderen, men forskerne kan ikke si om kjærlighet var involvert.

© Shutterstock

Våre steinalder-forfedre hadde sex med alt på to bein

Ny forskning på menneskets gener fastslår at mange av oss har DNA-spor etter flere utdødde og tidligere ukjente menneskearter.

2. august 2019 av Bue Kindtler-Nielsen

De tidlige Homo sapiens hadde sex med minst fire forskjellige andre menneskearter da de emigrerte fra Afrika fra rundt 70.000 f.Kr. 

Det viser forskning fra University of Adelaide, som ved hjelp av DNA-analyser fra hele verden har klargjort at vårt DNA inneholder spor etter flere utdødde menneskearter og viser hvordan denne blandingen fant sted.

Var sammen med ukjente menneskearter

To av disse gruppene, neandertalerne og denisovanerne fra Asia, var kjent i forveien, men forskerne har også funnet DNA-spor etter to ukjente menneskearter. Den ene levde i det sørlige Asia og den andre på den indonesiske øya Flores. Dette er dog en annen rase enn Homo floresiensis, som det også er funnet spor etter på Flores. Da stort sett intet vites om disse to rasene, har de inntil videre bare fått navnene Utdødd hominin 1 og 2.

“Øyene i Sørøst-Asia var et tettpakket sted da det vi kaller moderne mennesker først ankom regionen. Minst tre andre menneskearter levde i området, og våre forfedre paret seg med dem før de andre artene døde ut”, forteller Dr. João Teixeira fra forskningsteamet.

Klikk deg inn på verdenskartet og følg Homo sapiens´ rute ut av Afrika.

"

Homo sapiens tok over etter de andre

De ulike menneskeartene i Asia levde dessuten relativt isolert fra hverandre i flere tusen år før våre forfedre ankom. Forskningen tyder på at ankomsten av Homo sapiens i et område hurtig førte til at de andre menneskeartene døde ut eller forsvant.

Hvorfor “vant” Homo sapiens?

  • En stor lillehjerne betydde bl.a. bedre mulighet for å lage verktøy.
  • Lettere kropper krevde mindre energi.
  • Gode sosiale evner medførte samling i større grupper.

Kanskje du er interessert i