Verdens eldste mumier blir til svart slim

Over hundre mumier fra Chile og Peru står i fare for å forsvinne i en dam av svart, geleaktig slim etter at klimaendringer har fått bakterier til å blomstre opp på de gamle likenes inntørkede hudflater.

Den svarte slimet sprer seg på overkroppen til en chinchorro-mumie på San Miguel de Azapa-museet i Arica, Chile.

© Vivien Standen / Harvard School of Engineering and Applied Sciences

Det bobler av liv på døde menneskenes hud. Og ekspertene river seg håret.

Mange av de i alt 120 eldgamle mumiene på det arkeologiske museet i byen Arica nord i Chile er i ferd med å forvandle seg til et geleaktig, svart slim etter at det har blitt utsatt for et ondartet bakterieangrep.

”De lokale mikroorganismene kan ende opp med å ete seg fullstendig gjennom disse guttene”, sier professor i biologi ved Harvard Universitet, Ralph Mitchell, til Live Science.

Hudbakterier mesker seg i mumier

Ralph Mitchell og teamet hans av eksperter ved Harvard har undersøkt de oppimot 7000 år gamle mumiene på invitasjon av det slimrammede museet.

Det viser seg at helt vanlige hudbakterier har gått til angrep på mumienes pergamentaktige hudflak etter at luftfuktigheten i området har steget.

Det våtere klimaet og bakterieoppblomstringen skyldes sannsynligvis klimaendringer.

Mumiene stammer fra Atacamaørkenen nord i Chile og sør i Peru (grønt), der chinchorro-folket huserte mellom 7000–1500 f.Kr. Den eldste mumien er fra 5050 f.Kr. og regnes for verdens eldste.

Museum trygler UNESCO om hjelp

Nå forsøker det chilenske museet å få mumiene i området opp på UNESCOs Verdensarvlistefor å skaffe midler og ekspertise innenfor konservering.

Det er behov for å finne den helt riktige temperaturen, luftfuktigheten og belysningen for å unngå at mumiene langsomt skal sive ut av verdenshistorien som svarte slimklatter.